Imagine

Je hebt liedjes over de liefde, verkregen liefde, verlangende liefde, teleurgestelde liefde of aanbidding van het generlei. Maar liederen die een politiek karakter hebben, die zoeken naar een betere wereld zijn er zelden, en zelden zo waarachtig als John Lennon deze heeft opgeschreven en vertolkt.

Al tijdens de Beatles was hij al de meest geëngageerde van de vier. ‘Come together’, ‘Lucy in the sky with Diamonds’ zijn allen van zijn hand. Dit is duidelijk te zien bij zijn eerste LP los van de Beatles met dBeatlese Plastic Ono Band. Hij laat zich daar totaal kritisch los tegen de maatschappij: “God”, ‘I don’t believe in… just believe in Yoko and me.” Hij zet zich af tegen vage religieus getinte gedachten en bewieroking van idolen. We zijn gewoon mensen en het belangrijkste is dat we van elkaar houden.

Hij laat ook zien hoe de maatschappij ons klein probeert te houden met het nummer ‘Working class hero’. Hij toont ons hoe onze wereld wordt vorm gegeven en hoe een mens zich moet confirmeren aan de regels. Het is voor weinigen weg gelegd om daar uit te komen. En vandaar dat Imagine zo een belangrijk nummer vormt, omdat het gaat over ‘de hoop’. Een mens moet hoop hebben om het mooie na te kunnen streven.

We moeten dromen, niet in een hemel, maar dromen wat we kunnen zijn: samen zijn. We geloven niet in een hel en een hemel, maar gewoon in ons eigen geluk, samen hier op aarde. ‘I just believe in Yoko and me’.

Mijn enige aanraking met de Beatles feitelijk, is dat ik in Monte Carlo in een restaurant naast Ringo Star zat te eten en mijn impressie meer ging naar zijn aantrekkelijk vrouw, Barbara Bach, het Bond meisje. Ik vroeg mijzelf altijd af waarom John Lennon mijn favoriete Beatle was. En eigenlijk weet ik dat wel, omdat ik me aan getrokken voel tot de oude wijze man die John Lennon voorstelde. Mijn hang naar wijsheid, levensinzichten en filosofie, is de enige verklaring die ik daarvoor kan afgeven.

Mijn motivatie in het leven is wijs zijn of beter gezegd wijs worden. En zoek ik naar teksten die mij inzicht in het leven geven, die mijn gezichtspunt kunnen veranderen of verklaren. Het zoals een wijle oude vriend tegen mij zei: het gaat allemaal om houden van. En de rest is niet belangrijk; dus een aanname.