New York, New York

Een glas whisky, een sigaret, een rokerige ruimte, mannen in pak, vrouwen in een baljurk, en het onkuise leven meldt zich aan. Terwijl Frank Sinatra zingt over een echte liefde die onder zijn huid is gekropen en hem nooit meer gaat verlaten. Amerika, New York, maar ook Chicago, Las Vegas en Los Angeles. De jaren 30 tot diep in de jaren 70, Amerika was Sinatra, Frank Sinatra.

Natuurlijk was er Elvis, the Doors, Janis en JimmSinatray, Dolly Parton en Johnny Cash. Maar Sinatra was de keizer onder de musici. Ook al schreef hij zijn muziek niet zelf, en was hij louter een performer, hij leefde zich uit binnen een eigen gevormde bohème manier van leven. Drank en vrouwen, zijn eigen wereld scheppend. Ook al werd hij geholpen door de Mafia, hij hielp de John F Kennedy aan zijn presidentschap en vrouwelijk schoon.

Maar JFK was niet zo dankbaar en zeker diens vader niet. Zij bleken minder progressief dan dat zij zich voordeden aan het publiek. Sinatra mocht zijn goede vriend Sammy Davis jr. niet meenemen naar de inauguratie van het presidentschap, omdat hij zwart was. Dit was het keerpunt voor Frank om JFK en de zijnen nog te steunen. Want Sinatra kwam op voor de zwarten en de onderbetaalde musici, ook al was hij een zeer geslaagd als zakenman, die onder andere had geïnvesteerd in gokpaleizen van Las Vegas.

Zijn Mafia vrienden waren ook klaar met JFK en diens vader, nadat vader Joseph Kennedy niets wilde weten van zijn connecties met de gangsters Frank Costello en Sam Giancana. Terwijl deze twee er voor gezorgd hadden dat JFK president zou worden. En nog te weten dat de oude Kennedy zijn fortuin deels met illegale dranksmokkel heeft vergaard ten tijde van de Amerikaanse drooglegging in de jaren 20.

Er wordt van Sinatra altijd gezegd dat hij twee levens heeft gehad. De tijd als crooner, toen hij samen met Tommy Dorsey tieners op hol wist te krijgen en vanaf de jaren 50 nadat hij de film ‘From here to Eternity’ had gemaakt. Deze tweede periode typeerde hem als zanger met de levens ervaring. Hij zong met een glas whisky op de piano en een sigaret tussen zijn vingers.

De man die op zijn manier het leven had geleid: ‘I did it my way’.
Hij kwam uit New Jersey aan de andere kant van New York. Dat was zijn stad: New York, New York.